But I'm gonna be warm this winter!
Składniki, 6 porcji:
• 500 g schabu
• 100 ml czerwonego wina
• 50 ml oliwy
• 25 ml sosu worcester
• 100 g boczku
• 2 ząbki czosnku
• 1 mała cebula
• 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
• 1 łyżeczka imbiru
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka zmiażdżonych goździków
• 100 g suszonej żurawiny
• 150 g szynki szwarcwaldzkiej
Sos:
• 100 g suszonej żurawiny
• 100 ml czerwonego wina
• 1 łyżeczka musztardy w proszku
Dodatki:
• pieczone ziemniaki z tymiankiem
• pure ziemniaczane
Przygotowanie:
- Schab nakroić jak książkę i rozbić na grubość około 3 cm.
- Przygotowane mięso zanurzyć w marynacie z czerwonego wina, oliwy i sosu worcester. Zostawić w lodówce na 4 godziny.
- Boczek zmielić z czosnkiem, cebulą i przyprawami. Obsmażyć z żurawiną.
- Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
- Schab otrząsnąć z marynaty, równo rozłożyć. Na schab wyłożyć przygotowany farsz zostawiając po 2 cm od każdego brzegu. Ugnieść farsz, aby był bardziej zbity.
- Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Owinąć szynką. Powiązać sznurkiem do pieczenia.
- Piec przez 1,5 godziny, pierwszą godzinę pod delikatnym okryciem folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz