wtorek, 10 kwietnia 2012

Żurawinowy schab

It's gonna snow outside -- the weather will be cold
But I'm gonna be warm this winter!



Składniki, 6 porcji:
500 g schabu
100 ml czerwonego wina
50 ml oliwy
25 ml sosu worcester
100 g boczku
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka zmiażdżonych goździków
100 g suszonej żurawiny
150 g szynki szwarcwaldzkiej

Sos:
100 g suszonej żurawiny
100 ml czerwonego wina
1 łyżeczka musztardy w proszku

Dodatki:
pieczone ziemniaki z tymiankiem
pure ziemniaczane

Przygotowanie:
  • Schab nakroić jak książkę i rozbić na grubość około 3 cm.
  • Przygotowane mięso zanurzyć w marynacie z czerwonego wina, oliwy i sosu worcester. Zostawić w lodówce na 4 godziny.
  • Boczek zmielić z czosnkiem, cebulą i przyprawami. Obsmażyć z żurawiną.
  • Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
  • Schab otrząsnąć z marynaty, równo rozłożyć. Na schab wyłożyć przygotowany farsz zostawiając po 2 cm od każdego brzegu. Ugnieść farsz, aby był bardziej zbity.
  • Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Owinąć szynką. Powiązać sznurkiem do pieczenia.
  • Piec przez 1,5 godziny, pierwszą godzinę pod delikatnym okryciem folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz