She don't read no book
She's got a Giocanna kinda of dirty look...
Składniki, 3 porcje:
• 2 średniej wielkości bakłażany
• 2 łyżki oleju
• 500 g mielonego mięsa wołowego
• 300 g krojonych pomidorów z puszki (można pominąć)
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 2 jajka
• 100 ml jogurtu naturalnego/ mleka
• 1 łyżeczka mielonej papryki
• szczypta soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 3 łyżeczki ziół prowansalskich
• 100 g tartego sera
Przygotowanie:
- Pokroić bakłażany w poprzek w plastry o grubości 0,5 cm, posolić. Zgrillować na patelni grillowej (2 min z każdej strony), delikatnie dociskając.
- Cebulę pokroić w drobna kostkę, ząbki czosnku wycisnąć przez praskę.
- Obsmażyć mięso na patelni pod przykryciem przez 15 min (od czasu do czasu zamieszać). Odlać tłuszcz. Dodać cebulę, czosnek i pomidory. Doprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Przygotować sos - jajka ubić, dodać jogurt, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- W żaroodpornym naczyniu o wymiarach 30x21 cm ułożyć usmażone plastry bakłażanów, posypać 1/3 sera. Przykryć mięsem, posypać 1/3 sera. Ponownie ułożyć bakłażany. Równomiernie polać sosem, posypać pozostałym serem. Nakryć folią aluminiową.
- Piec 30 minut w temp. 180ºC, pod koniec odkryć, aby wierzch moussaki się zarumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz