środa, 11 kwietnia 2012

Moussaka

When my baby cooks her Eggplant,
She don't read no book
She's got a Giocanna kinda of dirty look...



Składniki, 3 porcje:
2 średniej wielkości bakłażany
2 łyżki oleju
500 g mielonego mięsa wołowego
300 g krojonych pomidorów z puszki (można pominąć)
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 jajka
100 ml jogurtu naturalnego/ mleka
1 łyżeczka mielonej papryki
szczypta soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3 łyżeczki ziół prowansalskich
100 g tartego sera

Przygotowanie:
  • Pokroić bakłażany w poprzek w plastry o grubości 0,5 cm, posolić. Zgrillować na patelni grillowej (2 min z każdej strony), delikatnie dociskając.
  • Cebulę pokroić w drobna kostkę, ząbki czosnku wycisnąć przez praskę.
  • Obsmażyć mięso na patelni pod przykryciem przez 15 min (od czasu do czasu zamieszać). Odlać tłuszcz. Dodać cebulę, czosnek i pomidory. Doprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • Przygotować sos - jajka ubić, dodać jogurt, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • W żaroodpornym naczyniu o wymiarach 30x21 cm ułożyć usmażone plastry bakłażanów, posypać 1/3 sera. Przykryć mięsem, posypać 1/3 sera. Ponownie ułożyć bakłażany. Równomiernie polać sosem, posypać pozostałym serem. Nakryć folią aluminiową.
  • Piec 30 minut w temp. 180ºC, pod koniec odkryć, aby wierzch moussaki się zarumienił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz