Semafory gwiazd.
W zapachu chleba i muzyce co gra...
Składniki, forma 30x21 cm:
• 5 g drożdży instant
• 50 ml ciepłego mleka
• 400 g mąki pełnoziarnistej
• szczypta soli
• 2 łyżki oliwy
• 150 ml ciepłej wody
• 1 łyżeczka rozmarynu, ewentualnie innych ziół
• 1 łyżka smakowej oliwy
Przygotowanie:
- Drożdże dodać do szklanki z ciepłym mlekiem, zamieszać, przykryć i odstawić na 10 minut.
- Mąkę przesiać do miski, dodać drożdżowy rozczyn, sól, oliwę oraz ciepłą wodę. Wyrabiać odpowiednia końcówką miksera przez 10 minut (ręcznie należy wyrabiać 2 razy dłużej).
- Ciasto przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
- Formę 30x21 cm nasmarować oliwą i wyłożyć wyrośniętym ciastem, rozciągając równomiernie palcami. Zrobić kilka wgłębień w cieście. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
- Piekarnik nagrzać do 200ºC.
- Do wgłębień ciasta można wlać smakową oliwę (chilli, czosnkową lub zwykłą), posypać ziołami.
- Piec przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz