wtorek, 24 kwietnia 2012

Focaccia

W drodze do nieba.
Semafory gwiazd.
W zapachu chleba i muzyce co gra...



Składniki, forma 30x21 cm:
5 g drożdży instant
50 ml ciepłego mleka
400 g mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
2 łyżki oliwy
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka rozmarynu, ewentualnie innych ziół
1 łyżka smakowej oliwy

Przygotowanie:
  • Drożdże dodać do szklanki z ciepłym mlekiem, zamieszać, przykryć i odstawić na 10 minut.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać drożdżowy rozczyn, sól, oliwę oraz ciepłą wodę. Wyrabiać odpowiednia końcówką miksera przez 10 minut (ręcznie należy wyrabiać 2 razy dłużej).
  • Ciasto przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
  • Formę 30x21 cm nasmarować oliwą i wyłożyć wyrośniętym ciastem, rozciągając równomiernie palcami. Zrobić kilka wgłębień w cieście. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 200ºC.
  • Do wgłębień ciasta można wlać smakową oliwę (chilli, czosnkową lub zwykłą), posypać ziołami.
  • Piec przez 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz