Hoy venecia sin ti que triste y sola esta....
Składniki, 4 porcje:
• 500 g mielonego mięsa wołowego
• 400 g krojonych pomidorów
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1 mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 marchewka
• 1 łyżeczka mielonej papryki
• 1 łyżeczka oregano
• 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
• 1/4 łyżeczki soli
• 75 g tartego sera np. morskiego
• 300 g polenty
• 30 g masła
• 1 łyżeczka wegety
• 75 g parmezanu
Przygotowanie:
- Ugotować polentę według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem wegety, pod koniec dodać masło oraz parmezan.
- Ugotowaną kaszę rozłożyć równomiernie na foli w kształt 3 prostokątów 30x21 cm o grubości około 1 cm (jeden z nich można ułożyć bezpośrednio w formie do pieczenia).
- Polentę odstawić do zastygnięcia.
- Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę, ząbki czosnku wycisnąć przez praskę.
- Obsmażyć mięso na patelni pod przykryciem przez 15 min (od czasu do czasu zmieszać). Odlać tłuszcz. Dodać cebulę, marchewkę, czosnek i pomidory. Doprawić papryka, pieprzem, solą i ziołami.
- W żaroodpornym naczyniu ułożyć zastygnięty prostokąt z polenty, posypać odrobiną sera. Przykryć połową mięsa z sosem, posypać serem. Ponownie ułożyć polentę, ser i resztę mięsa. Na wierzch ułożyć ostatni prostokąt polentowy, posypać reszta sera i posmarować koncentratem pomidorowym.
- Piec 30 minut w temp. 180ºC, w połowie pieczenia odkryć, aby wierzch lazanii się zarumienił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz