sobota, 14 kwietnia 2012

Lazania wenecka

Que no puedo olvidar
Hoy venecia sin ti que triste y sola esta....



Składniki, 4 porcje:
500 g mielonego mięsa wołowego
400 g krojonych pomidorów
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soli
75 g tartego sera np. morskiego
300 g polenty
30 g masła
1 łyżeczka wegety
75 g parmezanu

Przygotowanie:
  • Ugotować polentę według wskazówek na opakowaniu z dodatkiem wegety, pod koniec dodać masło oraz parmezan.
  • Ugotowaną kaszę rozłożyć równomiernie na foli w kształt 3 prostokątów 30x21 cm o grubości około 1 cm (jeden z nich można ułożyć bezpośrednio w formie do pieczenia).
  • Polentę odstawić do zastygnięcia.
  • Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę, ząbki czosnku wycisnąć przez praskę.
  • Obsmażyć mięso na patelni pod przykryciem przez 15 min (od czasu do czasu zmieszać). Odlać tłuszcz. Dodać cebulę, marchewkę, czosnek i pomidory. Doprawić papryka, pieprzem, solą i ziołami.
  • W żaroodpornym naczyniu ułożyć zastygnięty prostokąt z polenty, posypać odrobiną sera. Przykryć połową mięsa z sosem, posypać serem. Ponownie ułożyć polentę, ser i resztę mięsa. Na wierzch ułożyć ostatni prostokąt polentowy, posypać reszta sera i posmarować koncentratem pomidorowym.
  • Piec 30 minut w temp. 180ºC, w połowie pieczenia odkryć, aby wierzch lazanii się zarumienił.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz