To z dynią nie zginie
Tylko jak statek
Opływa w dostatek...
Składniki, 3 porcje:
• 1 kg dyni
• 2 ziemniaki
• 1 marchewka
• 3 cm świeżego imbiru
• 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
• 1/4 łyżeczki soli
• 0,5 l wody
• 3 udka kurczaka
Dodatki:
• grzanki serowe
• kleksy śmietany
Przygotowanie:
- Ziemniaki i marchewkę obrać, opłukać, pokroić na klika części.
- Ugotować rosół - kurczaka, marchewkę i ziemniaki wrzucić do garnka z wodą, doprawić solą i pieprzem.
- Dynię opłukać, obrać, pokroić w kostkę 3-4 cm. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
- Po około 25 min dodać do wywaru dynię i imbir. Gotować aż kurczak i dynia będą miękkie.
- Wyjąć kurczaka, zupę zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem.
- Przelać do miseczek. Dodać kroplę śmietanki na wierzch. Udekorować startą skórką z cytryny.
- Podawać z kawałkami kurczaka z rosołu oraz grzankami serowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz