piątek, 27 kwietnia 2012

Krem z dyni

A ten co ma dynię
To z dynią nie zginie
Tylko jak statek
Opływa w dostatek...



Składniki, 3 porcje:
1 kg dyni
2 ziemniaki
1 marchewka
3 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soli
0,5 l wody
3 udka kurczaka

Dodatki:
grzanki serowe
kleksy śmietany

Przygotowanie:
  • Ziemniaki i marchewkę obrać, opłukać, pokroić na klika części.
  • Ugotować rosół - kurczaka, marchewkę i ziemniaki wrzucić do garnka z wodą, doprawić solą i pieprzem.
  • Dynię opłukać, obrać, pokroić w kostkę 3-4 cm. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Po około 25 min dodać do wywaru dynię i imbir. Gotować aż kurczak i dynia będą miękkie.
  • Wyjąć kurczaka, zupę zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Przelać do miseczek. Dodać kroplę śmietanki na wierzch. Udekorować startą skórką z cytryny.
  • Podawać z kawałkami kurczaka z rosołu oraz grzankami serowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz