W marchewkowym stanie jest najlepiej mi...
Składniki, forma Ø 26 cm:
Ciasto:
• 300 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g cukru
• 30 g cukru waniliowego
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka imbiru
• 3 średnie marchewki (ok. 350 g)
• 120 ml oleju lub roztopionego masła
• 4 jajka
• 100 g mielonych migdałów
Masa:
• 50 g cukru pudru
• 100 g masła
• 100 g twarożku śmietankowego np. philadelfia
• 100 g mascarpone
• aromat waniliowy
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
- Marchewki zetrzeć na drobnej tarce.
- Wymieszać w misce mąkę i mielone migdały z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, solą, cynamonem i imbirem.
- Jajka ubić na puszystą pianę. Wymieszać z olejem. Delikatnie połączyć z suchymi składnikami.
- Dodać marchewkę, mieszać tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 1 godzinę (jeśli wierzch zbytnio się rumieni, można przykryć ciasto pergaminem). Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
- Zrobić masę: miękkie masło utrzeć mikserem z twarożkami, cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Ucierać do momentu uzyskania gładkiej masy.
- Gotową masę rozsmarować na wierzchu ciasta i udekorować marchewkami z marcepana lub tartą skórka pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz