czwartek, 26 kwietnia 2012

Ciasto marchewkowe

Marchewkowe o ogrodzie miewam sny
W marchewkowym stanie jest najlepiej mi...



Składniki, forma Ø 26 cm:
Ciasto:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
30 g cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
3 średnie marchewki (ok. 350 g)
120 ml oleju lub roztopionego masła
4 jajka
100 g mielonych migdałów
Masa:
50 g cukru pudru
100 g masła
100 g twarożku śmietankowego np. philadelfia
100 g mascarpone
aromat waniliowy

Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C.
  • Marchewki zetrzeć na drobnej tarce.
  • Wymieszać w misce mąkę i mielone migdały z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, solą, cynamonem i imbirem.
  • Jajka ubić na puszystą pianę. Wymieszać z olejem. Delikatnie połączyć z suchymi składnikami.
  • Dodać marchewkę, mieszać tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec przez 1 godzinę (jeśli wierzch zbytnio się rumieni, można przykryć ciasto pergaminem). Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.
  • Zrobić masę: miękkie masło utrzeć mikserem z twarożkami, cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Ucierać do momentu uzyskania gładkiej masy.
  • Gotową masę rozsmarować na wierzchu ciasta i udekorować marchewkami z marcepana lub tartą skórka pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz