I'm coming home to my sweet -
Mother love...
Składniki, 30 sztuk:
• 1/2 kg mąki
• 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
• 20 g świeżych drożdży
• 3 jajka
• łyżeczka cukru
• 100 g sparzonych rodzynek
• cukier puder do posypania
• olej do smażenia
Przygotowanie:
- Z drożdży, letniego mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min.
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę.
- Mąkę przesiać do miski. Dodać gotowy rozczyn, zamieszać. Dodać żółtka i ubite białka. Wszystko dobrze wyrobić (mikserem 8 min, ręcznie przynajmniej 12 min), na koniec dodać sparzone rodzynki.
- Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 min.
- Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik.
- Podawać posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz