piątek, 20 kwietnia 2012

Racuchy

Got such a feeling as the sun goes down
I'm coming home to my sweet -
Mother love...



Składniki, 30 sztuk:
1/2 kg mąki
1 1/2 szklanki ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
3 jajka
łyżeczka cukru
100 g sparzonych rodzynek
cukier puder do posypania
olej do smażenia

Przygotowanie:
  • Z drożdży, letniego mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobić rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min.
  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę.
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać gotowy rozczyn, zamieszać. Dodać żółtka i ubite białka. Wszystko dobrze wyrobić (mikserem 8 min, ręcznie przynajmniej 12 min), na koniec dodać sparzone rodzynki.
  • Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 min.
  • Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik.
  • Podawać posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz