środa, 25 kwietnia 2012

Kurczak złocisty

Every day I look at the world from my window
But chilly, chilly is evening time
Waterloo sunset's fine...



Składniki, 3 porcje:
6 udek z kurczaka
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  • Udka umyć, osuszyć. Ewentualnie naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia
  • Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, natrzeć wszystkimi przyprawami. Przykryć folią aluminiową.
  • Piekarnik nagrzać do 200ºC.
  • Kurczaka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. 20 minut przed końcem odkryć, aby udka były zarumienione i chrupiące.
  • Podawać z sałatką grecką, grillowaną mozzarellą lub pieczonymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz