With my china girl...
Składniki, 2 porcje:
• 2 piersi z kaczki ze skórką lub 2 kacze udka
• sok i starta skórka z 1/2 pomarańczy
• 1 cm świeżego imbiru
• 1/2 łyżeczki chilli
• 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
• 1/4 łyżeczki kurkumy
• 2 łyżeczki sosu sojowego
• 1/2 małej czerwonej cebuli
Dodatki:
• pieczone ziemniaczki
• szafranowe pure
• ryż
Przygotowanie:
- Pomarańczę sparzyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Imbir zetrzeć.
- Piersi kaczki zanurzyć w marynacie z soku z pomarańczy i tartego imbiru. Odstawić do lodówki przynajmniej na 3 godz.
- Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
- Piersi kaczki przełożyć do formy do pieczenia z przykrywką. Polać sosem sojowym. Posypać skórką z pomarańczy i przyprawami.
- Piec przez 2 godziny (20 min przed końcem odkryć, aby skórka się zarumieniła).
- Podawać z pieczonymi ziemniaczkami, szafranowym pure ziemniaczanym, ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz