piątek, 20 kwietnia 2012

Pomarańczowa kaczka

I couldn't escape this feeling
With my china girl...



Składniki, 2 porcje:
2 piersi z kaczki ze skórką lub 2 kacze udka
sok i starta skórka z 1/2 pomarańczy
1 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 małej czerwonej cebuli

Dodatki:
pieczone ziemniaczki
szafranowe pure
ryż

Przygotowanie:
  • Pomarańczę sparzyć. Zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Imbir zetrzeć.
  • Piersi kaczki zanurzyć w marynacie z soku z pomarańczy i tartego imbiru. Odstawić do lodówki przynajmniej na 3 godz.
  • Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
  • Piersi kaczki przełożyć do formy do pieczenia z przykrywką. Polać sosem sojowym. Posypać skórką z pomarańczy i przyprawami.
  • Piec przez 2 godziny (20 min przed końcem odkryć, aby skórka się zarumieniła).
  • Podawać z pieczonymi ziemniaczkami, szafranowym pure ziemniaczanym, ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz