Holiday tables under the trees
April in Paris, this is a feeling...
Składniki, 2 porcje:
• 2 kawałki polędwicy wołowej o grubości około 2,5 cm
• 2 łyżeczki pieprzu rozdrobnionego w moździerzu lub świeżo mielonego
• 1 łyżka oliwy
• 2 łyżki koniaku
• 1 łyżka śmietany kwaśnej
• 1 łyżka musztardy Dijon
Przygotowanie:
- Wysypać zmiażdżone ziarna pieprzu na talerz.
- Steki osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć starannie w pieprzu z obu stron.
- Patelnię grillową rozgrzać na dużym ogniu. Gdy będzie gorąca wlać oliwę, zmniejszyć ogień i włożyć steki.
- Smażyć przez 2,5 minuty z każdej strony, by były krwiste, przez 3-3,5 minuty - półkrwiste, przez 4 minuty - wypieczone.
- Pod zdjęciu steków z patelni położyć je na podgrzanym talerzu i przykryć folią aluminiową. Odstawić na czas robienia sosu.
- Na patelnię po stekach wlać koniak, podgrzewać przez minutę. Wlać sok wypuszczony z okrytych steków oraz śmietanę. Po 2 minutach smażenia przelać sos do miseczki, dodać musztardę i wymieszać.
- Podawać z gotowanymi warzywami/ pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz