czwartek, 12 kwietnia 2012

Stek z pieprzem

Till April in Paris, chestnuts in blossom
Holiday tables under the trees
April in Paris, this is a feeling...



Składniki, 2 porcje:
2 kawałki polędwicy wołowej o grubości około 2,5 cm
2 łyżeczki pieprzu rozdrobnionego w moździerzu lub świeżo mielonego
1 łyżka oliwy
2 łyżki koniaku
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 łyżka musztardy Dijon

Przygotowanie:
  • Wysypać zmiażdżone ziarna pieprzu na talerz.
  • Steki osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć starannie w pieprzu z obu stron.
  • Patelnię grillową rozgrzać na dużym ogniu. Gdy będzie gorąca wlać oliwę, zmniejszyć ogień i włożyć steki.
  • Smażyć przez 2,5 minuty z każdej strony, by były krwiste, przez 3-3,5 minuty - półkrwiste, przez 4 minuty - wypieczone.
  • Pod zdjęciu steków z patelni położyć je na podgrzanym talerzu i przykryć folią aluminiową. Odstawić na czas robienia sosu.
  • Na patelnię po stekach wlać koniak, podgrzewać przez minutę. Wlać sok wypuszczony z okrytych steków oraz śmietanę. Po 2 minutach smażenia przelać sos do miseczki, dodać musztardę i wymieszać.
  • Podawać z gotowanymi warzywami/ pieczonymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz