poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Sernik orzechowy

My baby she's crazy over cheesecake all the time,
So I bring her cheesecake and she treats me mighty fine!



Składniki, forma Ø26 cm:
Spód:
120 g ciastek pełnoziarnistych
2 batony twix
30 g mielonych orzechów
50 g masła
Masa:
450 g twarogu mielonego
250 g masła orzechowego
100 ml śmietany
3 jajka
2 żółtka
4 łyżki miodu

Polewa:
200 ml śmietany
100 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:
  • Ciastka i twixy zmiksować na miazgę, wymieszać z mielonymi orzechami. Dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć dno formy do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 min.
  • Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
  • Składniki na masę twarogową zmiksować do momentu powstania gładkiego ciasta.
  • Masę twarogową wylać na spód z herbatników.
  • Piec przez 45 min.
  • Na małym ogniu w rondelku rozpuścić czekoladę w śmietanie. Mieszać do połączenia składników i otrzymania jednolitej polewy.
  • Wysunąć sernik z piekarnika, polać polewą, wygładzić. Piec jeszcze 15 min.
  • Ostudzić, wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz