czwartek, 26 kwietnia 2012

Żeberka Jack Daniels

And I'm proud I got to know
Jim Beam, Jack Daniels and Sweet Gypsy Rose...



Składniki, 3 porcje:
700 g żeberek wieprzowych
4 łyżki sosu barbecue
4 łyżki whisky Jack Daniels
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie:
  • Żeberka pokroić na kawałki z jedną/dwoma kośćmi, umyć, osuszyć. Włożyć do naczynia, natrzeć sosem barbecue wymieszanym z Jackiem Danielsem. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 200ºC.
  • Żeberka doprawić solą i pieprzem. Wraz z marynatą równomiernie rozłożyć w żaroodpornym naczyniu.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę. W trakcie pieczenia 2 razy odwrócić smarując marynatą.
  • Upieczone żeberka podawać z chlebem cebulowym z dodatkiem chrzanu i musztardy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz