poniedziałek, 23 lipca 2012

Tiramisu z borówkami

Venice gets a queen
Best i've ever seen...



Składniki, forma 24x24 cm
2 jajka
30 g cukru waniliowego
500 g mascarpone
250 g biszkoptów do tiramisu
15 g kawy rozpuszczalnej
250 ml wrzątku
100 ml rumu
200 g borówek amerykańskich
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao

Przygotowanie:
  • Borówki umyć i osuszyć.
  • Oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z cukrem i ucierać mikserem na wysokich obrotach aż będą miały konsystencję gęstego prawie białego kogla-mogla (około 10 min).
  • Do masy jajecznej dodać mascarpone i miksować do uzyskania gładkiej masy.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z kremem mascarpone.
  • Zaparzyć kawę, ostudzić. Dodać rum.
  • Biszkopty zanurzać kolejno w kawie na 2-3 sekundy. Układać równolegle i ściśle w szklanym naczyniu. Wyłożyć na nie 1/2 masy i 1/2 borówek. Czynności powtórzyć jeszcze raz.
  • Naczynie dokładnie owinąć folią aluminiową i wstawić na co najmniej 6 godzin do lodówki.
  • Przed podaniem deser posypać kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz