Best i've ever seen...
Składniki, forma 24x24 cm
• 2 jajka
• 30 g cukru waniliowego
• 500 g mascarpone
• 250 g biszkoptów do tiramisu
• 15 g kawy rozpuszczalnej
• 250 ml wrzątku
• 100 ml rumu
• 200 g borówek amerykańskich
• 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
Przygotowanie:
- Borówki umyć i osuszyć.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z cukrem i ucierać mikserem na wysokich obrotach aż będą miały konsystencję gęstego prawie białego kogla-mogla (około 10 min).
- Do masy jajecznej dodać mascarpone i miksować do uzyskania gładkiej masy.
- Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z kremem mascarpone.
- Zaparzyć kawę, ostudzić. Dodać rum.
- Biszkopty zanurzać kolejno w kawie na 2-3 sekundy. Układać równolegle i ściśle w szklanym naczyniu. Wyłożyć na nie 1/2 masy i 1/2 borówek. Czynności powtórzyć jeszcze raz.
- Naczynie dokładnie owinąć folią aluminiową i wstawić na co najmniej 6 godzin do lodówki.
- Przed podaniem deser posypać kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz