India, the jewel of the East...
Składniki, 2 porcje:
• 2 piersi z kaczki ze skórką
• starta skórka z 1/2 cytryny
• 2 łyżeczki sosu sojowego
• 1 łyżeczka tandoori masala
• 1 cm imbiru
• 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
• 1/2 łyżeczki chilli
Dodatki:
• pieczone ziemniaczki
• kurki w śmietanie
Przygotowanie:
- Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Imbir obrać i zetrzeć.
- Piersi kaczki dokładnie obtoczyć w marynacie z sosu sojowego, skórki cytrynowej i przypraw. Odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
- Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
- Piersi kaczki przełożyć do formy do pieczenia z przykrywką.
- Piec przez godzinę (20 min przed końcem odkryć, aby skórka się zarumieniła).
- Świetnym dodatkiem w sezonie są kurki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz