czwartek, 5 lipca 2012

Kaczka tandoori

All are in the song that only India can sing,
India, the jewel of the East...



Składniki, 2 porcje:
2 piersi z kaczki ze skórką
starta skórka z 1/2 cytryny
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka tandoori masala
1 cm imbiru
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki chilli

Dodatki:
pieczone ziemniaczki
kurki w śmietanie

Przygotowanie:
  • Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę. Imbir obrać i zetrzeć.
  • Piersi kaczki dokładnie obtoczyć w marynacie z sosu sojowego, skórki cytrynowej i przypraw. Odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.
  • Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
  • Piersi kaczki przełożyć do formy do pieczenia z przykrywką.
  • Piec przez godzinę (20 min przed końcem odkryć, aby skórka się zarumieniła).
  • Świetnym dodatkiem w sezonie są kurki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz