What a wonderful world!
Składniki, forma Ø 26 cm:
• 300 g kurek
• 1 łyżka masła
• 1 mała cebula - drobno krojonej
• 1 ząbek czosnku - zmiażdżony
• 1/2 łyżeczki papryki ostrej
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 jajko
• 100 ml śmietany 18%
• 100 g parmezanu
• 1 łyżeczka świeżych posiekanych ziół
Ciasto:
• 250 g mąki
• 120 g masła
• 3 łyżki zimnej wody
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Uformować kule. Odstawić do lodówki na 30 min.
- Kurki dokładnie oczyścić i pokroić na kawałki.
- Na patelni rozpuścić łyżkę masła, zeszklić cebulkę z czosnkiem. Dodać kurki i smażyć aż wypuszczą wodę (około 5 minut).
- Soki z kurek dodać do śmietany. Dodać jajko, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać w małym rondelku około 15 minut.
- Nagrzać piekarnik na 200ºC.
- Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suszonym grochem.
- Piec 15 minut.
- Na ciasto wyłożyć kurki, polać sosem, posypać tartym parmezanem i świeżymi ziołami.
- Piec około 25 minut w 180ºC (do zarumienienia brzegów ciasta).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz