poniedziałek, 23 lipca 2012

Tarta z kurkami

And I think to myself
What a wonderful world!



Składniki, forma Ø 26 cm:
300 g kurek
1 łyżka masła
1 mała cebula - drobno krojonej
1 ząbek czosnku - zmiażdżony
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
100 ml śmietany 18%
100 g parmezanu
1 łyżeczka świeżych posiekanych ziół
Ciasto:
250 g mąki
120 g masła
3 łyżki zimnej wody
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  • Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Uformować kule. Odstawić do lodówki na 30 min.
  • Kurki dokładnie oczyścić i pokroić na kawałki.
  • Na patelni rozpuścić łyżkę masła, zeszklić cebulkę z czosnkiem. Dodać kurki i smażyć aż wypuszczą wodę (około 5 minut).
  • Soki z kurek dodać do śmietany. Dodać jajko, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać w małym rondelku około 15 minut.
  • Nagrzać piekarnik na 200ºC.
  • Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suszonym grochem.
  • Piec 15 minut.
  • Na ciasto wyłożyć kurki, polać sosem, posypać tartym parmezanem i świeżymi ziołami.
  • Piec około 25 minut w 180ºC (do zarumienienia brzegów ciasta).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz