au ciel de Paris...
Składniki, 2 porcje:
• 2 kawałki polędwicy wołowej o grubości około 2,5 cm
• 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
• 1/4 łyżeczki soli morskiej
• 1 łyżka oliwy
• 2 łyżeczki masła
• 2 łyżeczki świeżych posiekanych ziół np. kolendry, estragonu
• 2 ząbki rozgniecionego czosnku
Przygotowanie:
- Masło wymieszać z ziołami i czosnkiem.
- Steki osuszyć ręcznikiem papierowym i opruszyć w pieprzem z obu stron.
- Patelnię grillową rozgrzać na dużym ogniu. Gdy będzie gorąca wlać oliwę, zmniejszyć ogień i włożyć steki.
- Smażyć przez 3 minuty. Obrócić. Na środku każdego steku ułożyć pół łyżeczki masła ziołowego.
- Smażyć przez 2.5 minuty, by były krwiste, przez 3-3.5 minuty - półkrwiste, przez 4 minuty - wypieczone.
- Pod zdjęciu steków z patelni położyć je na podgrzanym talerzu, oprószyć solą. Na każdym ułożyć łyżeczkę masła ziołowego.
- Podawać z gotowanymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz