poniedziałek, 23 lipca 2012

Baklava

Been a long time gone, Constantinople
Now it's Turkish delight on a moonlit night...



Składniki, forma 30x21 cm:
400 g ciasta filo
300 g orzechów włoskich
100 g migdałów
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
50 g cukru waniliowego
150 g roztopionego masła
20 g pistacji
Syrop:
150 g miodu
100 ml wody
1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy

Przygotowanie:
  • Orzechy, migdały, cynamon, kardamon i cukier włożyć do malaksera i zmiksować, by orzechy były grubo zmielone.
  • Foremkę o wymiarach 30x21 cm wysmarować masłem.
  • Z ciasta wyciąć prostokąty o wymiarach foremki.
  • Na dno foremki położyć pierwszy prostokąt i przy pomocy pędzelka posmarować masłem. Powtórzyć 7 razy.
  • Wyłożyć 1/3 przygotowanych orzechów, wyrównać. 
  • Na orzechy wyłożyć 3 płaty ciasta filo, każdy dokładnie posmarować masłem.
  • Wyłożyć 1/3 przygotowanych orzechów, wyrównać. 
  • Na orzechy wyłożyć 3 płaty ciasta filo, każdy dokładnie posmarować masłem.
  • Wyłożyć 1/3 przygotowanych orzechów, wyrównać. 
  • Orzechy przykryć 8 płatami ciasta filo,  każdy dokładnie posmarować masłem, również ostatni.
  • Ostrym nożem pokroić ciasto w romby.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez około godzinę, do zarumienienia ciasta.
  • W trakcie pieczenia przygotować syrop: Do rondelka wlać wodę, dodać miód i wodę z kwiatu pomarańczy. Gotować około 15 minut (miód powinien się rozpuścić, a syrop zgęstnieć). Odstawić do ostygnięcia.
  • Wyjąć i gorące jeszcze ciasto polać równomiernie ostudzonym syropem. Posypać drobno posiekanymi pistacjami. Odstawić do przestudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz