Now it's Turkish delight on a moonlit night...
Składniki, forma 30x21 cm:
• 400 g ciasta filo
• 300 g orzechów włoskich
• 100 g migdałów
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 łyżeczki kardamonu
• 50 g cukru waniliowego
• 150 g roztopionego masła
• 20 g pistacji
Syrop:
• 150 g miodu
• 100 ml wody
• 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
Przygotowanie:
- Orzechy, migdały, cynamon, kardamon i cukier włożyć do malaksera i zmiksować, by orzechy były grubo zmielone.
- Foremkę o wymiarach 30x21 cm wysmarować masłem.
- Z ciasta wyciąć prostokąty o wymiarach foremki.
- Na dno foremki położyć pierwszy prostokąt i przy pomocy pędzelka posmarować masłem. Powtórzyć 7 razy.
- Wyłożyć 1/3 przygotowanych orzechów, wyrównać.
- Na orzechy wyłożyć 3 płaty ciasta filo, każdy dokładnie posmarować masłem.
- Wyłożyć 1/3 przygotowanych orzechów, wyrównać.
- Na orzechy wyłożyć 3 płaty ciasta filo, każdy dokładnie posmarować masłem.
- Wyłożyć 1/3 przygotowanych orzechów, wyrównać.
- Orzechy przykryć 8 płatami ciasta filo, każdy dokładnie posmarować masłem, również ostatni.
- Ostrym nożem pokroić ciasto w romby.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około godzinę, do zarumienienia ciasta.
- W trakcie pieczenia przygotować syrop: Do rondelka wlać wodę, dodać miód i wodę z kwiatu pomarańczy. Gotować około 15 minut (miód powinien się rozpuścić, a syrop zgęstnieć). Odstawić do ostygnięcia.
- Wyjąć i gorące jeszcze ciasto polać równomiernie ostudzonym syropem. Posypać drobno posiekanymi pistacjami. Odstawić do przestudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz