środa, 11 lipca 2012

Placuszki z ricottą

I'm gonna make your love as strong as mine
But I know Rome wasn't built in a day...



Składniki, 12 sztuk:
250 g ricotty
200 g mąki
2 jajka
100 ml mleka
30 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki:
bita śmietana
owoce
czekoladowe posypki

Przygotowanie:
  • Żółtka i cukier ubijać do momentu powstania gęstej, świecącej masy.
  • Do żółtek przesiać mąkę, dodać mleko i ricottę. Miksować do momentu powstania gładkiego ciasta.
  • Białka ubić. Delikatnie połączyć z ciastem.
  • Miskę z ciastem przykryć i odstawić na około 15 min. Przed smażeniem wymieszać ciasto.
  • Rozgrzać patelnię, delikatnie przetrzeć olejem arachidowym. Kłaść małe porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć przez około 3 minuty z każdej strony.
  • Serwować z dodatkiem bitej śmietany i owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz