But I know Rome wasn't built in a day...
Składniki, 12 sztuk:
• 250 g ricotty
• 200 g mąki
• 2 jajka
• 100 ml mleka
• 30 g cukru waniliowego
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki:
• bita śmietana
• owoce
• czekoladowe posypki
Przygotowanie:
- Żółtka i cukier ubijać do momentu powstania gęstej, świecącej masy.
- Do żółtek przesiać mąkę, dodać mleko i ricottę. Miksować do momentu powstania gładkiego ciasta.
- Białka ubić. Delikatnie połączyć z ciastem.
- Miskę z ciastem przykryć i odstawić na około 15 min. Przed smażeniem wymieszać ciasto.
- Rozgrzać patelnię, delikatnie przetrzeć olejem arachidowym. Kłaść małe porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć przez około 3 minuty z każdej strony.
- Serwować z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz