Das ist Berlin, wie's weint, und wie es lacht...
Składniki, 3 porcje:
• 150 g boczku lub chorizo - pokroić w kostkę lub słupki
• 1 mała cebula - pokroić w pióra
• 2 rozgniecione ząbki czosnku
• 500 g kurek - oczyścić i pokroić na spore kawałki
• 50 g prażonych orzechów pinii
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1 łyżeczka świeżej posiekanej kolendry
Spaetzle ciasto:
• 2 jajka
• 100 ml mleka
• 250 g mąki pszennej
• 100 g mąki kukurydzianej
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki pieprzu
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Połączyć jajka, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Mąkę dodawać w 3 partiach po 100 g mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż ciasta na kluski lane czy muffiny.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Przygotować miskę z zimną wodą.
- Ciasto przeciskać do gotującej się wody za pomocą specjalnej tarki do klusek lub zwykłej z dużymi otworami.
- Kiedy kluseczki wypłyną, przenieść je łyżką cedzakową do zimnej wody.
- Boczek smażyć aż będzie chrupiący. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć do momentu zarumienienia się cebuli. Zdjąć z patelni.
- Na tej samej patelni obsmażyć kurki aż wypuszczą wodę (około 7 minut). Wodę odlać. Dodać boczkiem z cebulą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać orzeszki piniowe i spaetzle. Zamieszać i smażyć przez 3 minuty.
- Podawać na gorąco posypane kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz