środa, 11 lipca 2012

Kurki z spaetzle

Doch manches ist noch heute so, wie gestern
Das ist Berlin, wie's weint, und wie es lacht...



Składniki, 3 porcje:
150 g boczku lub chorizo ​​- pokroić w kostkę lub słupki
1 mała cebula - pokroić w pióra
2 rozgniecione ząbki czosnku
500 g kurek - oczyścić i pokroić na spore kawałki
50 g prażonych orzechów pinii
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka świeżej posiekanej kolendry
Spaetzle ciasto:
2 jajka
100 ml mleka
250 g mąki pszennej
100 g mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
  • Połączyć jajka, mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
  • Mąkę dodawać w 3 partiach po 100 g mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję trochę gęstszą niż ciasta na kluski lane czy muffiny.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą. Przygotować miskę z zimną wodą.
  • Ciasto przeciskać do gotującej się wody za pomocą specjalnej tarki do klusek lub zwykłej z dużymi otworami.
  • Kiedy kluseczki wypłyną, przenieść je łyżką cedzakową do zimnej wody.
  • Boczek smażyć aż będzie chrupiący. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć do momentu zarumienienia się cebuli. Zdjąć z patelni.
  • Na tej samej patelni obsmażyć kurki aż wypuszczą wodę (około 7 minut). Wodę odlać. Dodać boczkiem z cebulą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Dodać orzeszki piniowe i spaetzle. Zamieszać i smażyć przez 3 minuty.
  • Podawać na gorąco posypane kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz