poniedziałek, 28 maja 2012

Frittata z mortadellą

White and tender surround the center,
Cozy sitting in the crackling shell,
I love you egg egg!



Składniki, 3 porcje:
6 jajek
100 ml mleka
100 g mortadelli
1 czerwona papryka
3 kuleczki mozarelli
1 łyżka posiekanych pistacji
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
  • Jajka delikatnie ubić w misce z dodatkiem mleka, soli i pieprzu. Paprykę pokroić.
  • Mortadellę pokroić w plastry o grubości 3 mm i obsmażyć na patelni o średnicy 24 cm. Zdjąć z patelnii.
  • Na patelnię wlać masę jajeczną. Smażyć przez 3 minuty. Dodać pokruszony ser.
  • Na wierzchu frittaty ułóżyć mortadellę i paprykę. Posypać pistacjami.
  • Smażyć do momentu ścięcia wierzchu. Całkowity okres smażenia trwa około 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz