czwartek, 17 maja 2012

Naleśniki meksykańskie

We live it up and love it up amigo
Life begins when you're in Mexico...



Składniki, 8 sztuk:
Ciasto naleśnikowe:
300 g mąki krupczatki
3 jajka
500 ml mleka
100 ml wody gazowanej lub piwa
szczypta soli
Farsz:
500 g mielonej wołowiny
100 ml przecieru pomidorowego
400 g czerwonej fasoli “kidney”
170 g kukurydzy
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
100 g tartego sera
Sos:
200 ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:
  • Przesiać mąkę do miski, dodać jajko, mleko, wodę i szczyptę soli. Miksować do momentu powstania gładkiego ciasta. Przykryć i odstawić na pół godziny. Przed smażeniem wymieszać ciasto.
  • Rozgrzać patelnię o średnicy 24 cm, delikatnie przetrzeć masłem. Wlać 100 ml ciasta na środek patelni i szybko rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Smażyć przez około 2 minuty z każdej strony.
  • Na tej samej patelni obsmażyć wołowinę pod przykryciem przez 15 min (od czasu do czasu zmieszać). Odlać tłuszcz. Doprawić solą, pieprzem, chilli, cynamonem, papryką. Dodać fasolę. Przykryć i gotować przez 15 minut. Dodać odcedzoną kukurydzę, zamieszać.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 200°C.
  • Na środek naleśnika wyłożyć 2 łyżki farszu, pozostałą powierzchnię posypać łyżeczką tartego sera. Równoległe boki zawinąć ku środkowi, najpierw z prawej i lewej, następnie z góry i z dołu.
  • Naleśniki ułożyć w formie do zapiekania, wysmarowanej masłem, zawinięciem do dołu. Polać przecierem pomidorowym przyprawionym pieprzem.
  • Przed podaniem zapiec na złoty kolor (około 15 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz