wtorek, 15 maja 2012

Bananowe muffiny

Bananowy jest po prostu żywot mój
krąży wokół mnie piękności śniadych rój...



Składniki, 12 sztuk:
100 ml oleju
2 jajka
250 g mąki
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 dojrzałe banany
kawałki czekolady/toffi

Dodatki:
bita śmietana
mascarpone
lukier
kolorowe posypki

Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
  • Banany obrać, rozgnieść widelcem na papkę.
  • Do miski wlać olej, dodac jajka, ubijać do połączenia składników.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier. Wymieszać.
  • Do jajek połączonych z olejem dodać składniki sypkie, mieszać tylko do połączenia składników.
  • Do ciasta dodać banany, zamieszać.
  • Formę na 12 babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami. Każdą napełnić do połowy, wrzucić 3-4 kosteczki 5x5 mm czekolady lub krówek. Uzupełnić ciastem do 3/4 wysokości, lub do pełna.
  • Piec 20 min, po czym zostawić na 3 min w piekarniku.
  • Muffiny można dekorować wedle własnej fantazji np. polać kolorowym lukrem lub posmarować mascarpone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz