środa, 9 maja 2012

Ciabatta

Make believe that you are with me
La la la la la, in the heart of Rome...



Składniki, 6 sztuk:
1 łyżeczka drożdży instant
150 ml ciepłej wody
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki oliwy

Przygotowanie:
  • Wodę wlać do dzierży. Wsypać drożdże, zamieszać.
  • Do wody z drożdżami przesiać mąkę. Dodać sól, cukier i oliwę.
  • Wyrabiać odpowiednia końcówką miksera przez 10 minut, do momentu połączenia składników na wolnych obrotach, później zwiększyć.
  • Blaszkę nasmarować oliwą i wyłożyć na nią ciasto. Odczekać kilka minut, po czym rozciągnąć równomiernie palcami. Oprószyć delikatnie mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Blachę do pieczenia (standardową z wyposażenia piekarnika) wyłożyć pergaminem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć "do góry nogami" na tą blaszkę. Pokroić je na 6 części, zachować odległości, aby się nie skleiły. Stworzyć daszek nad blachą z folii aluminiowej. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do 220ºC.
  • Piec przez 15-20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz