czwartek, 10 maja 2012

Misz masz

Round my hometown
Memories are fresh...



Składniki, 3 porcje:
6 średnich ziemniaków
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki oliwy czosnkowej z chilli
250 g boczku parzonego lub wędzonego
1 mała cebula
250 g pieczarek

Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzać do 220ºC.
  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm.
  • Formę do pieczenia wysmarować oliwą.
  • Ziemniaki równomiernie wyłożyć na formę, posypać przyprawami, oprószyć solą.
  • Piec przez pół godziny pod przykryciem z folii aluminiowej z kilkoma otworami.
  • Boczek pokroić w słupki około 1 x 4 cm. Lekko obsmażyć z pokrojoną cebulką.
  • Pieczarki pokroić (jeśli są małe - na pół, jeśli większe - na ćwiartki). Poddusić na patelni.
  • Do ziemniaków dodać boczek i pieczarki, wymieszać. Piec bez przykrycia przez 30 min.
  • Podawać z kubkiem mleka zsiadłego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz