niedziela, 13 maja 2012

Sernik banoffee

Born in the USA
I was born in the USA...



Składniki, forma Ø 26 cm:
Spód:
100 g herbatników maślanych
50 g ciastek czekoladowych
2 batony twix
50 g masła
Masa:
450 g twarogu drobno mielonego
3 dojrzałe banany
50 ml soku z cytryny
4 jajka
4 łyżki miodu
Polewa:
100 g masła
50 g jasnego cukru trzcinowego
50 ml golden syrup

Przygotowanie:
  • Formę do pieczenia dokładnie owinąć warstwą folii aluminiowej, spożywczej i ponownie aluminiowej, tak by do formy nie mogła dostać się woda.
  • Ciastka i twixy zmiksować na miazgę. Dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć dno przygotowanej formy do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 min.
  • Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
  • Banany obrać, rozgnieść, wymieszać z sokiem z cytryny.
  • Twaróg zmiksować z bananami i miodem. Dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Miksować do momentu powstania gładkiego ciasta.
  • Masę twarogową wylać na spód z herbatników.
  • Formę z masą wstawić do większej blaszki wypełnionej wrzątkiem, wstawić do piekarnika. Piec przez godzinę. Ostudzić.
  • Na małym ogniu w rondelku rozpuścić masło z cukrem i golden syrup. Mieszać do połączenia składników i otrzymania jednolitej polewy. Pogotować jeszcze 2 min. Odstawić na 5 min. Polać na przestudzony sernik.
  • Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz