wtorek, 15 maja 2012

Miodowy chleb z orzechami

Stirs and kneads and bakes it just so,
To make some bread for my baby...



Składniki, forma 23x8 cm:
4 g drożdży instant
250 g mąki pszennej
250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1/2 łyżeczka soli
2 łyżki miodu
1 łyżka oleju arachidowego
250 ml letniej wody
75 g orzechów włoskich

Przygotowanie:
  • Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i sól. Miód i olej rozprowadzić w letniej wodzie, po czym dodać do mąki. Wyrabiać odpowiednia końcówką miksera przez 10 minut (ręcznie należy wyrabiać 2 razy dłużej).
  • Ciasto przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
  • Dodać do ciasta pokruszone orzechy, dokładnie wymieszać (około 3 min). Przłożyć do formy do pieczenia.
  • Ciasto przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub do momentu wychodzenia poza blaszkę.
  • Piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec przez 10 minut. Obniżyć temp. do 200ºC. Piec kolejne 30 minut.
  • Wyjąć z formy, ostudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz