poniedziałek, 14 maja 2012

Pizza

One fine day we' ll fly away
Don't you know that Rome wasn' t built in a day...



Składniki, 3 pizze Ø 20 cm:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki drożdży instant
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
200 ml wody
papier do pieczenia
Farsz:
2 łyżki sosu pomidorowego, 3 plasterki szynki parmeńskiej, 3 łyżki tartego sera
6 łyżek obsmażonego mięsa mielonego z dodatkiem 3 łyżek sosu pomidorowego, 6 połówek pomidorków koktajlowych, 3 łyżki tartego sera
2 łyżki sosu pomidorowego, 6 łyżek tartej cukinii, 6 łyżkek tartego sera

Przygotowanie:
  • Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać wodę i wymieszać do połączenia się składników (mikserem z hakiem lub ręką).Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Podzielić je na 3 części i uformować kule, odsunąć od siebie, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 15 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 240°C.
  • Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Wyłożyć pierwszą część ciasta w róg blaszki i rozciągnąć je palcami w wybrany kształt. Powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta w pozostałych rogach blaszki.
  • Na placku z ciasta rozsmarować sos i ułożyć wybrane dodatki, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami, posypać serem.
  • Blaszkę z pizzą wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
  • Każda pizzę podawać pokrojoną na ćwiartki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz