poniedziałek, 2 lipca 2012

Krem marchewkowy

In the port of Amsterdam
There's a sailor who sings...



Składniki, 2 porcje:
500 g marchewki
400 ml soku ze świeżych pomarańczy
30 g masła
2 udka kurczaka
5 łyżek płatków owsianych
1/2 łyżeczki soli, pieprzu
1 łyżeczka curry
szczypta szafranu

Dodatki:
kleksy śmietany
prażone płatki migdałowe
kolendra

Przygotowanie:
  • Marchewkę obrać, opłukać, pokroić na klika części.
  • Ugotować rosół - kurczaka i marchewkę wrzucić do garnka z wodą i masłem, doprawić solą, pieprzem, curry i szafranem.
  • Po około 25 min dodać do wywaru płatki owsiane. Gotować aż kurczak i marchewka będą miękkie.
  • Wyjąć kurczaka, zupę zmiksować na krem.
  • Przelać do miseczek. Dodać kroplę śmietanki na wierzch.
  • Udekorować świeżymi ziołami lub prażonymi płatkami migdalowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz