poniedziałek, 2 lipca 2012

Steki z masłem ziołowym

L'espoir fleurit
au ciel de Paris...



Składniki, 2 porcje:
2 kawałki polędwicy wołowej o grubości około 2,5 cm
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki świeżych posiekanych ziół np. kolendry, estragonu
2 ząbki rozgniecionego czosnku

Przygotowanie:
  • Masło wymieszać z ziołami i czosnkiem.
  • Steki osuszyć ręcznikiem papierowym i opruszyć w pieprzem z obu stron.
  • Patelnię grillową rozgrzać na dużym ogniu. Gdy będzie gorąca wlać oliwę, zmniejszyć ogień i włożyć steki.
  • Smażyć przez 3 minuty. Obrócić. Na środku każdego steku ułożyć pół łyżeczki masła ziołowego.
  • Smażyć przez 2.5 minuty, by były krwiste, przez 3-3.5 minuty - półkrwiste, przez 4 minuty - wypieczone.
  • Pod zdjęciu steków z patelni położyć je na podgrzanym talerzu, oprószyć solą. Na każdym ułożyć łyżeczkę masła ziołowego.
  • Podawać z gotowanymi warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz