poniedziałek, 30 lipca 2012

Sajgonki z ricottą

Everybody was kung-fu fighting
Those cats were fast as lightning



Składniki, 4 sztuki:
4 arkusze papieru ryżowego
100 g ricotty
2 łyżeczki miodu
40 g posiekanych orzechów włoskich
40 g rodzynek
10 g sezamu

Przygotowanie:
  • Ricottę wymieszać z miodem, orzechami i rodzynkami.
  • Arkusze papieru ryżowego przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (namoczyć w ciepłej wodzie i osączyć).
  • Układać na skraju papieru łyżkę ricotty, zwinąć sajgonkę w rulon.
  • Smażyć na rozgrzanym oleju arachidowym na woku lub teflonowej patelni około 10 min. Obracać, aby zrumieniły się z każdej strony. W trakcie smażenia posypać sezamem.
  • Wyjąć łopatką cedzakową na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  • Podawać ciepłe np. z karmelizowanymi morelami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz