wtorek, 27 marca 2012

Tajskie curry

One night in Bangkok and the world's your oyster
The bars are temples but the pearls ain't free...

  
Składniki, 3 porcje:
250 g gotowanych krewetek
1 duży batat (200 g)
1/2 mango
400 ml mleczka kokosowego
1 mała cebula
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka sosu chilli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżka oliwy

Dodatki:
ryż pełnoziarnisty

Przygotowanie:
  • Batata, mango, cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • Rozgrzać na dużej patelni oliwę. Zeszklić cebulkę. Dodać pastę curry, podsmażyć 2 minuty, po czym dodać mleczko kokosowe.
  • Po 3 minutach dodać przyprawy i bataty. Gotować pod przykryciem prawie do miękkości batatów (około 15 min).
  • Dodać mango i krewetki pozbawione ogonków. Podgrzewać 4 minuty bez przykrycia.
  • Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz