Lubię zapach pomarańczy...
Składniki, 6 sztuk:
• 100 g mąki
• 1 duże jajko
• 200 ml mleka (może być z dodatkiem wody gazowanej)
• 30 g cukru
• szczypta soli
• 20 g masła
Sos:
• 1 spora pomarańcza - starta skórka i wyciśnięty sok
• 50 g cukru waniliowego
• 50 g masła
• 1 łyżka likieru pomarańczowego
• 4 łyżki brandy do podpalenia
Dodatki:
• bita śmietana
• mascarpone
Przygotowanie:
- Przesiać mąkę do miski, dodać jajko, mleko, cukier i szczyptę soli. Miksować do połączenia składników. Dodać roztopione masło. Miksować do momentu powstania gładkiego ciasta.
- Miskę z ciastem przykryć i odstawić na około pół godziny. Przed smażeniem wymieszać ciasto.
- Rozgrzać patelnię o średnicy około 20 cm, delikatnie przetrzeć masłem. Wlać 4 łyżki ciasta na środek patelni i szybko rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Smażyć przez około 2 minuty z każdej strony.
- Na patelnię po smażeniu naleśników wsypać cukier, skórkę i sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać masło i mieszać aż syrop będzie gładki i zgęstnieje. Wlać likier pomarańczowy i wymieszać.
- Trzymając patelnię z syropem na ogniu wkładać pojedynczo naleśniki złożone na ćwiartki maczając je w sosie. Gdy naleśniki będą ciepłe, a sos wrzący wlać brandy i od razu podpalić (ostrożnie!).
- Naleśniki z sosem podawać wyłożone na talerz z dodatkiem serka mascarpone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz