czwartek, 29 marca 2012

Naleśniki Suzette

Lubię śpiewać, lubię tańczyć
Lubię zapach pomarańczy...



Składniki, 6 sztuk:
100 g mąki
1 duże jajko
200 ml mleka (może być z dodatkiem wody gazowanej)
30 g cukru
szczypta soli
20 g masła

Sos:
1 spora pomarańcza - starta skórka i wyciśnięty sok
50 g cukru waniliowego
50 g masła
1 łyżka likieru pomarańczowego
4 łyżki brandy do podpalenia

Dodatki:
bita śmietana
mascarpone

Przygotowanie:
  • Przesiać mąkę do miski, dodać jajko, mleko, cukier i szczyptę soli. Miksować do połączenia składników. Dodać roztopione masło. Miksować do momentu powstania gładkiego ciasta.
  • Miskę z ciastem przykryć i odstawić na około pół godziny. Przed smażeniem wymieszać ciasto.
  • Rozgrzać patelnię o średnicy około 20 cm, delikatnie przetrzeć masłem. Wlać 4 łyżki ciasta na środek patelni i szybko rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Smażyć przez około 2 minuty z każdej strony.
  • Na patelnię po smażeniu naleśników wsypać cukier, skórkę i sok z pomarańczy, wymieszać. Dodać masło i mieszać aż syrop będzie gładki i zgęstnieje. Wlać likier pomarańczowy i wymieszać.
  • Trzymając patelnię z syropem na ogniu wkładać pojedynczo naleśniki złożone na ćwiartki maczając je w sosie. Gdy naleśniki będą ciepłe, a sos wrzący wlać brandy i od razu podpalić (ostrożnie!).
  • Naleśniki z sosem podawać wyłożone na talerz z dodatkiem serka mascarpone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz