środa, 21 marca 2012

Herbatnikowiec

Petitki lubisie to przepyszne misie...


Składniki (forma 20/20 cm):
100g masła
0,5 l mleka
4 łyżki miodu
150 ml kaszy manny
2 łyżki kakao
4 paczki herbatników

Polewa:
1/2 czekolady gorzkiej
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
wiórki kokosowe

Przygotowanie:
  • Dno formy wyłożyć herbatnikami tak, aby je zakryć.
  • Masło rozpuścić z miodem. Dolać mleko, zagotować.
  • Do gotującej się masy powoli wsypywać kaszę mannę, ciągle mieszając.
  • Gdy masa zgęstniej odstawić z ognia.
  • Połowę masy wylać na herbatniki. Pozostałą część masy wymieszać z kakao, następnie wylać na białą masę. Wyrównać.
  • Na wierzchu ułożyć herbatniki tak, aby zakryć masę. Herbatniki delikatnie docisnąć do masy.
  • Odstawić do ostygnięcia.
  • W rondelku rozpuścić czekoladę, masło, miód. Wymieszać, aby uzyskać gładką masę. Polać wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi.
  • Odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
  • Uwagi - masę białą można oddzielić od kakaowej warstwą herbatników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz