Składniki (forma 20/20 cm):
• 100g masła
• 0,5 l mleka
• 4 łyżki miodu
• 150 ml kaszy manny
• 2 łyżki kakao
• 4 paczki herbatników
Polewa:
• 1/2 czekolady gorzkiej
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka masła
• wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Dno formy wyłożyć herbatnikami tak, aby je zakryć.
- Masło rozpuścić z miodem. Dolać mleko, zagotować.
- Do gotującej się masy powoli wsypywać kaszę mannę, ciągle mieszając.
- Gdy masa zgęstniej odstawić z ognia.
- Połowę masy wylać na herbatniki. Pozostałą część masy wymieszać z kakao, następnie wylać na białą masę. Wyrównać.
- Na wierzchu ułożyć herbatniki tak, aby zakryć masę. Herbatniki delikatnie docisnąć do masy.
- Odstawić do ostygnięcia.
- W rondelku rozpuścić czekoladę, masło, miód. Wymieszać, aby uzyskać gładką masę. Polać wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi.
- Odstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
- Uwagi - masę białą można oddzielić od kakaowej warstwą herbatników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz