Melt me slowly down
Like chocolate...
Składniki, 3 sztuki:
• 100 g czekolady gorzkiej
• 100 g masła
• 40 g cukru waniliowego
• 2 jajka
• 2 żółtka
• 1 łyżka mąki
• 1 łyżka masła do ramekinów
Dodatki:
• lody
• sos truskawkowy
• karmelizowane banany
Przygotowanie:
- Jajka z żółtkami delikatnie ubić (mają być nieco więcej niż wymieszane).
- Rozpuścić czekoladę z masłem i cukrem w kąpieli wodnej. Zdjąć miskę z garnka.
- Dodać jajka, energicznie wymieszać łyżką. Przesiać do ciasta łyżkę mąki, wymieszać.
- Natłuścić masłem 3 ramekiny. Wlać ciasto do wysokości 3/4. Wstawić do lodówki na 20 min.
- Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
- Wstawić ramekiny, piec przez 10 min. Wyłączyć piekarnik, fondanty pozostawić jeszcze 2-3 minuty wewnątrz.
- Wyjmowanie fondantów z foremek - należy przejechać końcem noża wokół ścianek remekinów, odwrócić naczynie do góry dnem na talerzyk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz