wtorek, 27 marca 2012

Fondant

Hold me and control me and then
Melt me slowly down
Like chocolate...


Składniki, 3 sztuki:
100 g czekolady gorzkiej
100 g masła
40 g cukru waniliowego
2 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki
1 łyżka masła do ramekinów

Dodatki:
lody
sos truskawkowy
karmelizowane banany

Przygotowanie:
  • Jajka z żółtkami delikatnie ubić (mają być nieco więcej niż wymieszane).
  • Rozpuścić czekoladę z masłem i cukrem w kąpieli wodnej. Zdjąć miskę z garnka.
  • Dodać jajka, energicznie wymieszać łyżką. Przesiać do ciasta łyżkę mąki, wymieszać.
  • Natłuścić masłem 3 ramekiny. Wlać ciasto do wysokości 3/4. Wstawić do lodówki na 20 min.
  • Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
  • Wstawić ramekiny, piec przez 10 min. Wyłączyć piekarnik, fondanty pozostawić jeszcze 2-3 minuty wewnątrz.
  • Wyjmowanie fondantów z foremek - należy przejechać końcem noża wokół ścianek remekinów, odwrócić naczynie do góry dnem na talerzyk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz