środa, 21 marca 2012

Krem brokułowy

Wiosna - cieplejszy wieje wiatr,
Wiosna, wiosna w koło, rozkwitły bzy....



Składniki (3 porcje):
1 lub 2 brokuły
2 ziemniaki
1/2 marchewki
1/2 pora
sól, pieprz
świeże, bądź suszone zioła np. oregano, lubczyk
0,5 l wody
3 udka kurczaka

Dodatki:
grzanki, krakersy, nachos
kleksy śmietany (sera ricotta)
listki lubczyku

Przygotowanie:
  • Ziemniaki, pora i marchewkę obrać, opłukać, pokroić na klika części.
  • Ugotować rosół - kurczaka, marchewkę, ziemniaki i pora wrzucić do garnka z wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu.
  • Brokuły opłukać, odciąć różyczki, twardą łodygę wyrzucić (jeśli jej używamy należy pokroić na kilka części, wtedy wystarczy jeden brokuł).
  • Po około 25 min dodać do wywaru brokuły. Gotować aż kurczak i brokuły będą miękkie.
  • Wyjąć kurczaka, zupę zmiksować na krem. Doprawić solą, pieprzem, ziołami do smaku.
  • Przelać do miseczek. Dodać kroplę śmietanki na wierzch (ewentualnie ser ricotta).
  • Podawać z kawałkami kurczaka z rosołu oraz grzankami/krakersami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz