Stanął na placu i myśli miał trupie
gdy słońce zaświeciło mu prosto w lukier
poczuł, że miesza mu się na głowie cukier!
Składniki, 12 sztuk:
• 150 ml mleka
• 25 g świeżych drożdży
• 300 g mąki pszennej
• 3 łyżki cukru wanilinowego
• szczypta soli
• 1 jajko
• 2 żółtka
• 30 g roztopionego masła
• 2 łyżki aromatu/spirytusu/likieru pomarańczowego
• 0,5 litra oleju do smażenia
Dodatki:
• marmolada wieloowocowa do nadzienia
• 100 g czekolady mlecznej
• 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Lekko podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru. Wymieszać i odstawić na około 20 min. Dla przyspieszenia naczynie z rozczynem wstawić do garnka wypełnionego gorącą wodą.
- Jajko i żółtka ubić z łyżką cukru na białą świecącą pianę (5 minut ucierania mikserem).
- Przesiać mąkę do dużej miski. Dodać rozczyn, sól i wymieszać. Dodać masę jajeczną i ponownie wymieszać. Dokładnie wyrobić ciasto (mikserem z hakiem 10 minut, ręcznie 2 razy dłużej).
- Dodać roztopione masło oraz aromat. Zagniatać ciasto do połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość co najmniej 2 razy).
- Stolnicę lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto i wygniatać przez klika minut. Rozpłaszczyć na placek o grubości 2 cm. Szklanką powycinać kółka, przykryć ściereczką i pozostawić do rośnięcia na 20 min.
- Rozgrzewać olej w szerokim garnku, przez 7 min na średnim ogniu.
- Wyrośnięte pączki wkładać na rozgrzany olej i smażyć przez 2 minuty z każdej strony. Jeśli pączki za szybko się rumienią należy obniżyć temperaturę oleju, bo w środku będą surowe.
- Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki.
- Przełożyć nadzienie do rękawa cukierniczego z długą i wąską końcówką. Końcówkę szprycy włożyć do środka pączka i nadziać ulubioną ilością marmolady.
- Posypać cukrem pudrem lub oblać roztopioną czekoladą z dodatkiem łyżki masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz