wtorek, 27 marca 2012

Pączki

I pączek stanął na placu w południe
Stanął na placu i myśli miał trupie
gdy słońce zaświeciło mu prosto w lukier
poczuł, że miesza mu się na głowie cukier!



Składniki, 12 sztuk:
150 ml mleka
25 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej
3 łyżki cukru wanilinowego
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
30 g roztopionego masła
2 łyżki aromatu/spirytusu/likieru pomarańczowego
0,5 litra oleju do smażenia

Dodatki:
marmolada wieloowocowa do nadzienia
100 g czekolady mlecznej
100 g cukru pudru

Przygotowanie:
  • Lekko podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru. Wymieszać i odstawić na około 20 min. Dla przyspieszenia naczynie z rozczynem wstawić do garnka wypełnionego gorącą wodą.
  • Jajko i żółtka ubić z łyżką cukru na białą świecącą pianę (5 minut ucierania mikserem).
  • Przesiać mąkę do dużej miski. Dodać rozczyn, sól i wymieszać. Dodać masę jajeczną i ponownie wymieszać. Dokładnie wyrobić ciasto (mikserem z hakiem 10 minut, ręcznie 2 razy dłużej).
  • Dodać roztopione masło oraz aromat. Zagniatać ciasto do połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość co najmniej 2 razy).
  • Stolnicę lekko podsypać mąką, wyłożyć ciasto i wygniatać przez klika minut. Rozpłaszczyć na placek o grubości 2 cm. Szklanką powycinać kółka, przykryć ściereczką i pozostawić do rośnięcia na 20 min.
  • Rozgrzewać olej w szerokim garnku, przez 7 min na średnim ogniu.
  • Wyrośnięte pączki wkładać na rozgrzany olej i smażyć przez 2 minuty z każdej strony. Jeśli pączki za szybko się rumienią należy obniżyć temperaturę oleju, bo w środku będą surowe.
  • Paczki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki.
  • Przełożyć nadzienie do rękawa cukierniczego z długą i wąską końcówką. Końcówkę szprycy włożyć do środka pączka i nadziać ulubioną ilością marmolady.
  • Posypać cukrem pudrem lub oblać roztopioną czekoladą z dodatkiem łyżki masła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz