sobota, 31 marca 2012

Frittata z chorizo

Fresh and white eggs are here!
Wiggle jiggle, yellow middle, that's the best of what you are!



Składniki, 3 porcje:
5 jajek
100 ml mleka
100 g chorizo
1 czerwona papryka
3 kuleczki mozzarelli (ewentualnie sera pleśniowego)
1/2 avocado
sól
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
  • Jajka delikatnie ubić (roztrzepać) w misce z dodatkiem mleka, soli i pieprzu.
  • Chorizo pokroić w plastry o grubości 3 mm i obsmażyć na patelni o średnicy 24 cm.
  • Dodać jajka, zamieszać, aby chorizo równomiernie się rozłożyło. Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu.
  • Paprykę pokroić w poprzek, tak by uzyskać 5 okręgów. Kulki mozzarelli przekroić na pół. Avocado obrać, wyjąć pestkę, pokroić na paski.
  • Na wierzchu frittaty ułożyć paprykowe koło, w środek nich mozzarellę. Pomiędzy papryką ułożyć kawałki avocado.
  • Smażyć do momentu ścięcia wierzchu. Całkowity okres smażenia trwa około 15 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz