środa, 28 marca 2012

Kurczak tikka masala

What Better Than A Tikka Massala
to Cure It All...



Składniki, 3 porcje:
400 g piersi z kurczaka
100 ml jogurtu greckiego
1 łyżeczka startego imbiru, kminu rzymskiego, chilli, garam masala
szczypta soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu

Sos:
500 g pomidorów krojonych w puszce
1 łyżka masła
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, słodkiej papryki, ostrej papryki, garam masala
2 ząbki czosnku
3 łyżki mascarpone lub gęstej śmietany

Dodatki:
jogurt grecki
ryż
chlebki naan
świeża kolendra

Przygotowanie:
  • Kurczaka pokroić w kostkę ok. 2 cm, posypać solą i pieprzem, włożyć do miski ze wszystkimi składnikami marynaty, wymieszać i odstawić na jakiś czas do lodówki (im dłużej tym lepiej - od 30 min do kilkunastu godzin).
  • Kurczaka wyjąć z marynaty, otrząsnąć z jej nadmiaru. Mięso usmażyć na patelni grillowej (po 2 min z każdej strony).
  • W garnku roztopić masło. Dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dodać pomidory. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. 
  • Dodać kurczaka i gotować kolejne 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać mascarpone i wymieszać. 
  • Posypać porwaną kolendrą. Podawać z ryżem, jogurtem greckim, pieczywem.
  • Uwagi - bardziej soczyste będzie obluzowane mięso z udek kurczaka; można zrezygnować z dodania do sosu śmietany i podać 3 łyżki jogurtu greckiego oddzielnie, danie jest bardziej wyraziste, ale odbiegające od oryginału...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz