I feel so romantic - can we do it again?
Składniki, 10 sztuk:
• 250 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• 30 g cukru waniliowego
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżeczki kakao
Dodatki
• bita śmietana
• owoce
• czekoladowe posypki
Przygotowanie:
- Przesiać mąkę do miski, dodać żółtka, mleko, cukier i szczyptę soli. Miksować do momentu powstania gładkiego ciasta.
- Białka ubić. Delikatnie połączyć z ciastem.
- Połowę ciasta wymieszać z kakao.
- Miskę z ciastem przykryć i odstawić na około 15 min. Przed smażeniem wymieszać ciasto.
- Rozgrzać gofrownicę, delikatnie przetrzeć masłem. Wlać ciasto i odczekać aż rozprzestrzeni się po całej płytce. Zamknąć gofrownicę. Smażyć przez około 3 minuty.
- Serwować z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz