poniedziałek, 4 czerwca 2012

Gofry

Seaside Rendezvous
I feel so romantic - can we do it again?



Składniki, 10 sztuk:
250 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
30 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Dodatki
bita śmietana
owoce
czekoladowe posypki

Przygotowanie:
  • Przesiać mąkę do miski, dodać żółtka, mleko, cukier i szczyptę soli. Miksować do momentu powstania gładkiego ciasta.
  • Białka ubić. Delikatnie połączyć z ciastem.
  • Połowę ciasta wymieszać z kakao.
  • Miskę z ciastem przykryć i odstawić na około 15 min. Przed smażeniem wymieszać ciasto.
  • Rozgrzać gofrownicę, delikatnie przetrzeć masłem. Wlać ciasto i odczekać aż rozprzestrzeni się po całej płytce. Zamknąć gofrownicę. Smażyć przez około 3 minuty.
  • Serwować z dodatkiem bitej śmietany i owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz