niedziela, 12 sierpnia 2012

Tarta z cukinią

The endless games played in the timeless zone
Remind me all roads lead to Rome...




Składniki, forma Ø 26 cm:
1 średnia cukinia
1 kulka mozzarelli
2 łyżeczki pieprzu
Ciasto:
250 g mąki pełnoziarnistej
120 g masła
3 łyżki zimnej wody
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  • Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Uformować kule. Odstawić do lodówki na 30 min.
  • Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce. Odlać nadmiar soku.
  • Mozzarellę posiekać na drobne kawałki.
  • Nagrzać piekarnik na 200ºC.
  • Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suszonym grochem.
  • Piec 15 minut. Odkryć, piec kolejne 10 minut.
  • Na ciasto wyłożyć cukinię, doprawić pieprzem, posypać mozzarellą.
  • Piec około 15 minut w 180ºC.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz