Remind me all roads lead to Rome...
Składniki, forma Ø 26 cm:
• 1 średnia cukinia
• 1 kulka mozzarelli
• 2 łyżeczki pieprzu
Ciasto:
• 250 g mąki pełnoziarnistej
• 120 g masła
• 3 łyżki zimnej wody
• 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
• 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Uformować kule. Odstawić do lodówki na 30 min.
- Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce. Odlać nadmiar soku.
- Mozzarellę posiekać na drobne kawałki.
- Nagrzać piekarnik na 200ºC.
- Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suszonym grochem.
- Piec 15 minut. Odkryć, piec kolejne 10 minut.
- Na ciasto wyłożyć cukinię, doprawić pieprzem, posypać mozzarellą.
- Piec około 15 minut w 180ºC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz