niedziela, 12 sierpnia 2012

Pulpecikowe spaghetti

Hey, mambo! Mambo italiano
Go, go, go you mixed up sicialiano...



Składniki, 3 porcje:
200 g makaronu bucatini
500 g mielonego mięsa z indyka
400 g krojonych pomidorów z puszki
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g tartego parmezanu
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżeczka oliwy

Przygotowanie:
  • Cebulę pokroić w drobna kostkę, ząbki czosnku wycisnąć przez praskę.
  • Mielone mięso połączyć z tartym parmezanem, cebulą, czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną świeżą bazylią. Uformować klopsiki o śrenicy 2 cm.
  • Rozgrzać patelnię na dużym ogniu. Obsmażyć klopsiki ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni.
  • Pomidory wlać na patelnię po smażeniu klopsików. Doprawić pieprzem, cynamonem i gotować przez 5 minut.
  • Dodać usmażone klopsiki i gotować kolejne 5 minut.
  • Makaron ugotować al dente w wodzie z dodatkiem oliwy.
  • Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem pomidorowym z pulpecikami.
  • Podawać posypany serem i udekorowany listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz