I was born in the USA...
Składniki, forma Ø 26 cm:
Spód:
• 100 g herbatników maślanych
• 50 g ciastek czekoladowych
• 2 batony twix
• 50 g masła
Masa:
• 450 g twarogu drobno mielonego
• 3 dojrzałe banany
• 50 ml soku z cytryny
• 4 jajka
• 4 łyżki miodu
Polewa:
• 100 g masła
• 50 g jasnego cukru trzcinowego
• 50 ml golden syrup
Przygotowanie:
- Formę do pieczenia dokładnie owinąć warstwą folii aluminiowej, spożywczej i ponownie aluminiowej, tak by do formy nie mogła dostać się woda.
- Ciastka i twixy zmiksować na miazgę. Dodać roztopione masło. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć dno przygotowanej formy do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 min.
- Piekarnik rozgrzać do 180ºC.
- Banany obrać, rozgnieść, wymieszać z sokiem z cytryny.
- Twaróg zmiksować z bananami i miodem. Dodawać po jednym jajku nie przerywając miksowania. Miksować do momentu powstania gładkiego ciasta.
- Masę twarogową wylać na spód z herbatników.
- Formę z masą wstawić do większej blaszki wypełnionej wrzątkiem, wstawić do piekarnika. Piec przez godzinę. Ostudzić.
- Na małym ogniu w rondelku rozpuścić masło z cukrem i golden syrup. Mieszać do połączenia składników i otrzymania jednolitej polewy. Pogotować jeszcze 2 min. Odstawić na 5 min. Polać na przestudzony sernik.
- Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz