Discovering Japan
Discovering Japan...
Składniki, 4 porcje:
• 1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)
• 1 łyżeczka imbiru
• 1/2 łyżeczki soli morskiej
• 1 łyżka oliwy
• 200 g roszponki
• 50 g orzechów piniowych
• 50 g rodzynek
• 1 łyżka rumu
Dodatki:
• sos balsamiczny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
- Dynię umyć, obrać, pokroić w kostkę 3/3 cm. Wrzucić do miski, posypać imbirem i solą, dodać oliwy, wymieszać.
- Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Równomiernie wyłożyć na niej dynię.
- Piec przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg, aby dynia miała lekko chrupiącą skórkę.
- W misce po dyni, sparzyć rodzynki w odrobinie wrzątku. Gdy woda ostygnie odlać ją, dodać rum.
- Roszponkę umyć i osuszyć.
- Orzeszki uprażyć.
- Na półmisku rozłożyć roszponkę, rozłożyć dynię. Posypać orzeszkami i rodzynkami.
- Podawać z dodatkiem sosu balsamicznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz