środa, 16 maja 2012

Sałatka dyniowa

Just like in travel brochures
Discovering Japan
Discovering Japan...



Składniki, 4 porcje:
1 mała dynia hokkaido (ok. 1 kg)
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżka oliwy
200 g roszponki
50 g orzechów piniowych
50 g rodzynek
1 łyżka rumu

Dodatki:
sos balsamiczny

Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
  • Dynię umyć, obrać, pokroić w kostkę 3/3 cm. Wrzucić do miski, posypać imbirem i solą, dodać oliwy, wymieszać.
  • Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Równomiernie wyłożyć na niej dynię.
  • Piec przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg, aby dynia miała lekko chrupiącą skórkę.
  • W misce po dyni, sparzyć rodzynki w odrobinie wrzątku. Gdy woda ostygnie odlać ją, dodać rum.
  • Roszponkę umyć i osuszyć.
  • Orzeszki uprażyć.
  • Na półmisku rozłożyć roszponkę, rozłożyć dynię. Posypać orzeszkami i rodzynkami.
  • Podawać z dodatkiem sosu balsamicznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz