Don't you know that Rome wasn' t built in a day...
Składniki, 3 pizze Ø 20 cm:
Ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• 2 płaskie łyżeczki drożdży instant
• 1/4 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki cukru
• 200 ml wody
• papier do pieczenia
Farsz:
• 2 łyżki sosu pomidorowego, 3 plasterki szynki parmeńskiej, 3 łyżki tartego sera
• 6 łyżek obsmażonego mięsa mielonego z dodatkiem 3 łyżek sosu pomidorowego, 6 połówek pomidorków koktajlowych, 3 łyżki tartego sera
• 2 łyżki sosu pomidorowego, 6 łyżek tartej cukinii, 6 łyżkek tartego sera
Przygotowanie:
- Do miski przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać wodę i wymieszać do połączenia się składników (mikserem z hakiem lub ręką).Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
- Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Podzielić je na 3 części i uformować kule, odsunąć od siebie, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na 15 minut.
- Piekarnik nagrzać do temp. 240°C.
- Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Wyłożyć pierwszą część ciasta w róg blaszki i rozciągnąć je palcami w wybrany kształt. Powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta w pozostałych rogach blaszki.
- Na placku z ciasta rozsmarować sos i ułożyć wybrane dodatki, doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami, posypać serem.
- Blaszkę z pizzą wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
- Każda pizzę podawać pokrojoną na ćwiartki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz