Life begins when you're in Mexico...
Składniki, 8 sztuk:
Ciasto naleśnikowe:
• 300 g mąki krupczatki
• 3 jajka
• 500 ml mleka
• 100 ml wody gazowanej lub piwa
• szczypta soli
Farsz:
• 500 g mielonej wołowiny
• 100 ml przecieru pomidorowego
• 400 g czerwonej fasoli “kidney”
• 170 g kukurydzy
• 1 łyżeczka chilli
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1/4 łyżeczki soli
• 100 g tartego sera
Sos:
• 200 ml przecieru pomidorowego
• 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
- Przesiać mąkę do miski, dodać jajko, mleko, wodę i szczyptę soli. Miksować do momentu powstania gładkiego ciasta. Przykryć i odstawić na pół godziny. Przed smażeniem wymieszać ciasto.
- Rozgrzać patelnię o średnicy 24 cm, delikatnie przetrzeć masłem. Wlać 100 ml ciasta na środek patelni i szybko rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Smażyć przez około 2 minuty z każdej strony.
- Na tej samej patelni obsmażyć wołowinę pod przykryciem przez 15 min (od czasu do czasu zmieszać). Odlać tłuszcz. Doprawić solą, pieprzem, chilli, cynamonem, papryką. Dodać fasolę. Przykryć i gotować przez 15 minut. Dodać odcedzoną kukurydzę, zamieszać.
- Piekarnik nagrzać do temp. 200°C.
- Na środek naleśnika wyłożyć 2 łyżki farszu, pozostałą powierzchnię posypać łyżeczką tartego sera. Równoległe boki zawinąć ku środkowi, najpierw z prawej i lewej, następnie z góry i z dołu.
- Naleśniki ułożyć w formie do zapiekania, wysmarowanej masłem, zawinięciem do dołu. Polać przecierem pomidorowym przyprawionym pieprzem.
- Przed podaniem zapiec na złoty kolor (około 15 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz