Memories are fresh...
Składniki, 3 porcje:
• 6 średnich ziemniaków
• 1 łyżka suszonego tymianku
• 1 łyżeczka ostrej papryki
• 1/2 łyżeczki soli morskiej
• 2 łyżki oliwy czosnkowej z chilli
• 250 g boczku parzonego lub wędzonego
• 1 mała cebula
• 250 g pieczarek
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 220ºC.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm.
- Formę do pieczenia wysmarować oliwą.
- Ziemniaki równomiernie wyłożyć na formę, posypać przyprawami, oprószyć solą.
- Piec przez pół godziny pod przykryciem z folii aluminiowej z kilkoma otworami.
- Boczek pokroić w słupki około 1 x 4 cm. Lekko obsmażyć z pokrojoną cebulką.
- Pieczarki pokroić (jeśli są małe - na pół, jeśli większe - na ćwiartki). Poddusić na patelni.
- Do ziemniaków dodać boczek i pieczarki, wymieszać. Piec bez przykrycia przez 30 min.
- Podawać z kubkiem mleka zsiadłego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz