To make some bread for my baby...
Składniki, forma 23x8 cm:
• 4 g drożdży instant
• 250 g mąki pszennej
• 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
• 1/2 łyżeczka soli
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka oleju arachidowego
• 250 ml letniej wody
• 75 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i sól. Miód i olej rozprowadzić w letniej wodzie, po czym dodać do mąki. Wyrabiać odpowiednia końcówką miksera przez 10 minut (ręcznie należy wyrabiać 2 razy dłużej).
- Ciasto przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę (powinno podwoić swoją objętość).
- Dodać do ciasta pokruszone orzechy, dokładnie wymieszać (około 3 min). Przłożyć do formy do pieczenia.
- Ciasto przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub do momentu wychodzenia poza blaszkę.
- Piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec przez 10 minut. Obniżyć temp. do 200ºC. Piec kolejne 30 minut.
- Wyjąć z formy, ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz