Le festin est sur mon chemin...
Składniki, 4 porcje:
• 300 g wędzonego boczku lub kiełbasy
• 100 g chorizo (opcjonalnie)
• 1/2 kg pomidorów
• 3 papryki - czerwona, pomarańczowa, żółta
• 2 małe cukinie
• 2 małe bakłażany
• 1 mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 łyżeczki chilli
• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki oliwy
Dodatki:
• pieczywo np. bagietka, focaccia
Przygotowanie:
- Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę.
- Wędlinę i warzywa pokroić w kostkę.
- Do sporego garnka wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić wędlinę i obsmażyć przez kilka minut. Następnie dodać pomidory, paprykę, cebulę, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 min (od czasu do czasu zamieszać).
- Dodać cukinię, zamieszać.
- Po 10 min dołożyć bakłażana, zamieszać.
- Gotować jeszcze około 7 min, do momentu zmięknięcia bakłażana.
- Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz