poniedziałek, 21 maja 2012

Leczo

Une vie à me cacher et puis libre enfin
Le festin est sur mon chemin...



Składniki, 4 porcje:
300 g wędzonego boczku lub kiełbasy
100 g chorizo (opcjonalnie)
1/2 kg pomidorów
3 papryki - czerwona,  pomarańczowa, żółta
2 małe cukinie
2 małe bakłażany
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy

Dodatki:
pieczywo np. bagietka, focaccia

Przygotowanie:
  • Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę.
  • Wędlinę i warzywa pokroić w kostkę.
  • Do sporego garnka wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić wędlinę i obsmażyć przez kilka minut. Następnie dodać pomidory, paprykę, cebulę, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 min (od czasu do czasu zamieszać).
  • Dodać cukinię, zamieszać.
  • Po 10 min dołożyć bakłażana, zamieszać.
  • Gotować jeszcze około 7 min, do momentu zmięknięcia bakłażana.
  • Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz