La la la la la, in the heart of Rome...
Składniki, 6 sztuk:
• 1 łyżeczka drożdży instant
• 150 ml ciepłej wody
• 300 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cukru
• 2 łyżeczki oliwy
Przygotowanie:
- Wodę wlać do dzierży. Wsypać drożdże, zamieszać.
- Do wody z drożdżami przesiać mąkę. Dodać sól, cukier i oliwę.
- Wyrabiać odpowiednia końcówką miksera przez 10 minut, do momentu połączenia składników na wolnych obrotach, później zwiększyć.
- Blaszkę nasmarować oliwą i wyłożyć na nią ciasto. Odczekać kilka minut, po czym rozciągnąć równomiernie palcami. Oprószyć delikatnie mąką. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Blachę do pieczenia (standardową z wyposażenia piekarnika) wyłożyć pergaminem. Wyrośnięte ciasto wyłożyć "do góry nogami" na tą blaszkę. Pokroić je na 6 części, zachować odległości, aby się nie skleiły. Stworzyć daszek nad blachą z folii aluminiowej. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 220ºC.
- Piec przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz