poniedziałek, 28 maja 2012

Chleb z sezamem

He likes bread and butter,
He likes toast and jam,
That's what his baby feeds him,
He's her loving man.



Składniki, forma 23x8 cm:
4 g drożdży instant
100 g zakwasu żytniego
500 g mąki pszennej
300 ml letniej wody
1/2 łyżeczki soli
20 g sezamu

Przygotowanie:
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki. Wyrabiać odpowiednia końcówką miksera przez 10 minut.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
  • Przełożyć do formy do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką.  Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub do momentu wychodzenia poza blaszkę.
  • Posypać sezamem.
  • Piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec przez 10 minut. Obniżyć temp. do 200ºC. Piec kolejne 30 minut.
  • Wyjąć z formy, ostudzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz